Нашите лешници

лешници

Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Данни за използването на плода на този вид като храна за човека датират от дълбока древност. Лешникът е разпространен в Европа и Америка заради високите хранителни, вкусови и лечебни качества на плодовете. От тях се приготовляват голям брой скъпи специалитети, които имат специфичен, фин лешников аромат и вкус. начало.Високото съдържанието на лешниково масло в ядката съперничи на зехтина. За някои сортове то достига 80 % и в това отношение превъзхожда редица маслодайни растения – сусам (53,9 %), фъстъци (50,5 %), маслина (39,45 %) и други. Важна съставка в лешниковите ядки са белтъчните вещества. В отглежданите у нас сортове тяхното съдържание е от 19,43 до 26,10 %. Установено е, че белтъчната молекула съдържа девет незаменими аминокиселини, от които в най-големи количества са аргининът, лизинът, лейцинът и други. Албуминът, който се съдържа в лешниковите ядки, осигурява бързо възстановяване на силите на организма, а въглехидратите подобряват температурния му енергиен баланс.По всяка вероятност този сорт е пренесен от южните райони на европейския континент. Образува малко издънки. Характеризира се със слабо до средно образуване на реси, които са събрани по 2-3 в група. Сортът е типично протогеничен, с много голямо отклонение между показването на близалцата и отделянето на прашеца. През отделни години началото на цъфтежа на женските съцветия започва при условията на Южна България още през октомври. Сортът е самостерилен. Растенията от този сорт са изключително родовити 14,7 кг. плодове от храст (за период от седем години). Слабо образува издънки и е много пригоден за едностъблено отглеждане.
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
error: Content is protected !!