Skip to content
Продукция
За да се стигне до крайният продукт, ядката на лешника, се преминава през няколко фази на обработка.
– Узряване на лешника и събаряне от храста.
– Събиране на узрелите плодове от земята.
– Изчистване на зелената обвивка на лешника.
– Сушене.
– Сортиране.
– Чупене.
– Веене.
– Финно почистване.
– Опаковане.
Продукция Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Данни за използването на плода на този вид като храна за човека датират от дълбока древност. Лешникът е разпространен в Европа и Америка заради високите хранителни, вкусови и лечебни качества на плодовете. От тях се приготовляват голям брой скъпи специалитети, които имат специфичен, фин лешников аромат и вкус. начало.Високото съдържанието на лешниково масло в ядката съперничи на зехтина. За някои сортове то достига 80 % и в това отношение превъзхожда редица маслодайни растения – сусам (53,9 %), фъстъци (50,5 %), маслина (39,45 %) и други. Важна съставка в лешниковите ядки са белтъчните вещества. В отглежданите у нас сортове тяхното съдържание е от 19,43 до 26,10 %. Установено е, че белтъчната молекула съдържа девет незаменими аминокиселини, от които в най-големи количества са аргининът, лизинът, лейцинът и други. Албуминът, който се съдържа в лешниковите ядки, осигурява бързо възстановяване на силите на организма, а въглехидратите подобряват температурния му енергиен баланс.
error: Content is protected !!