Skip to content
състав
Ядките са богати на мононенаситени мастни киселини като олеинова, както и основни мастни киселини – линолова киселина, които помагат за понижаването нивата на лошия холестерол и съответно благоприятстват увеличаването на добрия холестерол. Изобилстват откъм фибри, витамини, като витамин Е и минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, фосфор, цинк и селен. Това ги прави изкючително полезни и подсилващи имунната система в сезона на вирусите и настинките. Въздействат благоприятно на липидите в кръвта, като по този начин защитават от сърдечно-съдови болести, инсулт и рак. Лешниците са изключително богати на фолиева киселина. В 100 г пресни ядки съдържат 113 мкг от нея. Тя е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното, дефекти на невралната тръба в новородените. Освен това е и много добър антиоксидант. Лешниците почти нямат въглехидрати, а и мазнините им са малко. Затова според диетолозите те са извънредно подходящи за диети. Суровите лешници съдържат 5, 3 % вода, а около 88% от мазнините на лешника са ненаситени. Съдържат пантотенова киселина и витамин С. Мазнините, получени от лешниците, са по-трайни, тъй като противостоят на гранясване, имат приятен вкус и лесно се усвояват от организма. Те съдържат липотропни вещества (метионин, холин, лецитин), както и ненаситени мастни киселини. Открити са значителни количества йод. В изпечените лешници хранителните стойности са по-ниски. Те съдържат 2.5% вода, 649 ккал, 15 г белтъчини, 60, 8 г мазнини, 17, 6 г въглехидрати, 0 холестерол, 4, 9 г захари, 9, 4 г фибри. Лeшницитe ca бoгaти нa xpaнитeлни вeщecтвa, пo kaлopичнocт c okoлo 700 kилokaлopии нa 100 гpaмa, тe пpeвъзxoждaт 2-3 пъти xлябa, 8 пъти мляko, a cъщo и шokoлaдa. състав
error: Content is protected !!