Skip to content
Здраве
Лешниците са полезни най-вече, когато са сурови. Още преди хилядолетия лешникът е използван като лекарство. Освен ядката и кората, и листата на дървото също били използвани срещу различни болести. Днес се счита, че лешниците помагат за изработването на кръв и подобрява психическото здраве. Те са отличен помощник за хора, които страдат от анемия и за възстановяващи се след прекарани по-тежки заболявания и хирургични операции. Лешниците могат да са лек срещу туберкулоза, при смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция, при захарен диабет. Препоръчват се при бъбречни и жлъчни пясъци и камъни, възпаления на пикочните пътища, защото действат пикочогонно и до известна степен алкализиращо.
Максималното усвояване на полезните вещества на лешниците от организма става, ако те се поемат във вид на брашно. Лешниците съдържат калий, калций и магнезий – минерали, важни за поддържане на нормално кръвно налягане и жизнен тонус. Те се препоръчват, както след тежки инфекциозни заболявания, така и при бронхит, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение и венозно разширение. Липотропните вещества (метионин, холин, лецитин) и ненаситени мастни киселини в лешниците са от значение за обмяната на мазнините и при лечение на атеросклероза, високо кръвно налягане.
За диетичното хранене се препоръчва порция от 20-30 г лешникови ядки дневно. Заради огромното количество фолиева киселина, лешниците са задължителна храна за бременни жени. Витамин Е, който е силен антиоксидант, от своя страна спомагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Значителните количества йод в лешниците ги прави особено полезна храна за страдащите от ендемична гуша. B лeшниkoвитe ядки ce cъдъpжaт дo 60% мacлa, cъcтoящи ce oт глицepиди, пaлмитинoвa и cтeapинoвa kиceлинa, koитo пoтиckaт пoвишaвaнeтo нa kpъвнитe нивa нa xoлecтepoлa. Cъщo тaka тeзи cъeдинeния пpeдпaзвaт oт зaбoлявaния нa kpъвoнocнaтa cиcтeмa и ca изkлючитeлнo нeoбxoдими зa pacтящия дeтckи opгaнизъм. 3aтoвa лeшницитe e жeлaтeлнo дa бъдaт нepaздeлнa чacт oт xpaнитeлния peжим нa дeцaтa. Ако все още не сте се заредили с полезната ядка, направете го по най-бързия начин. Не прекалявайте, хапвайте най-много по една шепа на ден и ще забележите благоприятните въздействия върху себе си. Лешникът идеално ще се впише във вашия начин на живот и ще се превърне във ваш верен приятел.
Маслото, което се добива от лешника, има нежен аромат и отличен вкус. Освен това притежава стягащи свойства, с което помага в поддържането на кожата като я защитава от изсъхване. Маслото се прилага и в готварството, ароматерапия, фармацевтичната и козметичната промишленост.
error: Content is protected !!